Als ondernemer ben je altijd op zoek naar nieuwe kansen en doorgroeimogelijkheden. Het juiste idee kan van jouw start-up een succes maken of je huidige bedrijf naar een hoger niveau tillen. Naast een goed idee heb je echter ook financiering nodig.
Voor het krijgen van de benodigde financiering bestaan er gelukkig genoeg mogelijkheden. Zo zijn er meerdere evenementen waar vraag en aanbod op de financieringsmarkt samenkomen. Hier kun je als start-up jouw ‘million dollar idea’ pitchen en meteen een investeerder vinden die bij jou past qua ervaring, kunde, netwerk en persoonlijkheid.
Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op een dergelijke pitch, moet je jezelf eerst nog een paar kritische vragen stellen. Op die manier zal het eerste contact tussen jou en je potentiële investeerder een stuk soepeler verlopen.
Zonder doel bestaat er geen noodzaak om financiering te zoeken. Dit is dus het uitgangspunt van het financieringstraject. Wil je bijvoorbeeld doorgroeien en innoveren of heb je financiering nodig voor de inkoop van producten?
Voor een investeerder is het van belang om inzicht te krijgen in jouw stand van zaken. Zo zal de beoogde financier altijd willen weten of het bedrijf winst maakt, en zo ja, hoe lang al. Openheid van zaken is hierbij erg belangrijk. Bij het schetsen van een te rooskleurig beeld kunnen later problemen ontstaan. Aan de andere kant kan het niet op orde hebben van deze gegevens ervoor zorgen dat je (een deel van) de financiering misloopt.
Net zoals het belangrijk is om te weten hoeveel je bedrijf waard is, moet je ook voor ogen hebben hoeveel geld je nodig hebt om het bij punt 1 genoemde doel te financieren. Uiteindelijk moet je dit met de financier overeenkomen, maar wat betreft de juiste financieringsvorm speelt de hoogte van het gewenste bedrag uiteraard mee. Zo zal een onderhandse lening van vrienden of familie slechts in zeer uitzonderlijke gevallen geschikt zijn voor een gewenst kapitaal van €500.000,-.
Run je je bedrijf alleen of ben je van plan dit te doen? Creëer dan een financieel vangnet voor jezelf doormiddel van het afsluiten van een AOV verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Je verzekeraar keert je dan een maandelijks bedrag uit.
Dit is een erg belangrijke vraag, vooral omdat dit vaak nog enigszins gevoelig ligt. Bij het uitgeven van aandelen wordt iemand anders namelijk (mede-)eigenaar van jouw bedrijf. Ook komen hierbij weer extra juridische vragen spelen, zoals een aandeelhoudersovereenkomst.
Richt jouw bedrijf zich vooral op consumenten of handel je vooral op de business-to-business markt? Zo kun je in het 2e geval bijvoorbeeld denken aan financiering via factoring, waarbij de financiering geschiedt door het verkopen van vorderingen.
Buiten het verkrijgen van het geld, is de wijze waarop dus ook van belang. Je kan hierbij de meer traditionele manieren van financiering – via de bank of leningen van familie – onderscheiden van de nieuwere mogelijkheden. Denk bij die nieuwe varianten bijvoorbeeld aan crowdfunding of Qcredits – een financieringsmogelijkheid voor ideeën die door de banken als te risicovol beschouwd worden.